EasyLife scoort
4.0 op basis van
217 beoordelingen
0800 62080
Terug naar de lijst

Huishoudtip : Hoe maak je je frituurpan schoon?

Een nieuwe frituurpan ziet er altijd mooi fris uit en geeft weinig geur af tijdens het bakken. Helaas gaat een frituurpan bij regelmatig gebruik er al snel vies en onverzorgd uitzien. Wil je weten hoe je je frituurpan kunt schoonmaken zodat deze er weer fris uitziet? Lees dan deze tips voor het schoonmaken van je frituurpan...

Schoonmaken van de binnenkant van de frituurpan

Er zijn verschillende methodes om de binnenkant van de frituurpan schoon te maken. Je kunt beginnen met het vet uit de frituurpan te halen.

Gebruik je vloeibaar vet dan kun je het frituurvet schenken in een lege bidon vloeibaar frituurvet. Je kunt daarna zo de dop erop draaien en de bidon naar het containerpark brengen. Om het vet netjes in de bidon te schenken kun je het beste een trechter gebruiken of een afgesneden bovenkant van een frisdrankfles, die je dan omgekeerd op de bidon zet. Giet de olie echter nooit in je gootsteen uit, de olie zal blijven plakken en je gootsteen verstoppen!

Gebruik je vast frituurvet, zet dan de frituurpan (héél) even aan (een halve minuut is vaak al voldoende). Hierdoor komt het blok vet lost van de pan en kun je het zo uit de pan halen.

Veeg daarna de frituurpan aan de binnenkant schoon met behulp van wat keukenpapier of toiletpapier. Hierna kan het echte schoonmaakwerk beginnen.

Vaatwastablet
Vul de friteuse met water (tot het maximumstreepje, niet verder!) en voeg een vaatwastablet toe. Laat ook het mandje zitten, dan is deze meteen ook proper. Zet nu de frituur tien minuten aan op de laagste stand (tot maximaal 100 graden). Het water mag niet gaan koken dus blijf er wel bij staan. De hete waterdampen kunnen namelijk het elektrisch element onherstelbaar aantasten. Na tien minuten kan de friteuse uit en kan het water afkoelen. Spoel vervolgens de friteuse goed om en herhaal indien nodig.

Soda
Is de friteuse nog steeds niet helemaal proper, probeer het dan met soda : doe er een beetje water in (ongeveer 3 of 4 centimeter vanaf de bodem) en een eetlepel soda. Laat dit een paar minuutjes koken en blijf erbij, want het kookt wel omhoog. Dan uitgieten en met een stukje keukenpapier uitdrogen, en klaar ben je!!!

Inweekspray
Dreft heeft een speciale inweekspray op de markt gebracht die je kunt gebruiken voor dit soort klusjes. Het reinigt niet alleen de binnenkant van je frituurpan, maar je kunt het ook gebruiken voor aangekoekte gasfornuizen en pannen. Laat de inweekspray 1 uur intrekken. Daarna kun je het vuil makkelijk verwijderen met een doekje.

Schoonmaken van de buitenkant van de frituurpan

Keukenpapier
Wanneer de buitenkant van de friteuse warm wordt tijdens het bakken dan kunt u het meeste vet vaak al verwijderen met wat keukenpapier of toiletpapier.

Ovenreiniger
Wordt de frituurpan aan de buitenkant niet warm of wil je na het schoonmaken met keukenpapier de buitenkant nog verder reinigen? Gebruik dan speciale ovenreiniger of een ontvettingsmiddel (bref is hiervoor een goed merk). Spuit het product op de buitenkant van de frituurpan en laat het 10 minuten intrekken. Het vet lost op en je kunt het er vervolgens zo met wat keukenpapier afvegen. Na die tijd even afnemen met een licht vochtig vaatdoekje.

Soda
Als het vet er nog steeds zit, meng dan warm water met soda en smeer het over het apparaat. Laat het 15 minuten zitten alvorens het weg te vegen met een vochtig stuk keukenpapier. Droog het apparaat verder af met keukenpapier.
Als er water langs de buitenkant is gelopen of als je denkt dat het in contact is gekomen met elektrische onderdelen van de friteuse, laat het dan 24 tot 48 uur aan de lucht drogen alvorens hem weer te gebruiken.

Frituurvet schoonmaken

Soms is het frituurvet nog goed, maar drijven er allerlei stukjes en korreltjes in. Bijvoorbeeld door het bakken van bitterballen of andere snacks met een gepaneerde buitenkant. Je kunt het frituurvet na gebruik gemakkelijk reinigen door er een of twee rauwe eiwitten in te doen. Deze nemen het vuil op en je kunt ze er weer uithalen als ze gestold zijn.

Hiervoor scheid je het eiwit van een ei. Giet het vervolgens voorzichtig in het nog hete frituurvet en schep het rustig met een schuimspaan rond in de pan. Na ongeveer 15 seconden is het eiwit volledig gestold en heeft het al het vuil opgenomen. Je kunt het eiwit nu weggooien en je frituurvet is weer schoon!

http://www.gratis-tips.nl/hobby-vrije-tijd/frituur...

of bel
0800 62080
Open morgen om 9u


Dien een aanvraag in

Klanten vertrouwen
op onze huishoudhulp

Dankzij EasyLife genieten al meer dan 17.500 gezinnen
van een stralend huis of een gladgestreken garderobe.

4,6/5 Score op tevredenheid