EasyLife scoort
4.0 op basis van
217 beoordelingen
0800 62080
Terug naar de lijst

Huishoudtip : Gele zweetvlekken op je witte t-shirt...

Door een combinatie van zweet en deodorant, kunnen er gele vlekken ontstaan in witte T-shirts. Deze vlekken gaan er in de wasmachine vaak niet uit. Erg zonde van je mooie witte kleding natuurlijk, maar verder is het ook nog eens een vies gezicht. Door middel van een aantal simpele huismiddeltjes kun je de gele vlekken sterk verminderen, of er zelfs helemaal uitkrijgen.

1. Het gebruik van deodorant
Niet alle deodorants werken en/of ruiken even goed. Het uitkiezen van een deodorant is dan ook een persoonlijke zaak. Probeer zeker verschillende deo's uit : sommige deo's zorgen er ook voor dat je minder vlekken maakt (bvb. Odorex marine of extra dry, Syneo 5, Nivea invisible black and white, ... ).

Trek je kleding ook niet te snel aan : laat het product eerst helemaal opdrogen alvorens je je kledij aantrekt. Doe je dit niet, dan krijg je gemakkelijker vlekken. Meer nog, je kledij kan zelfs verstijven op de plek waar de natte deo de stof heeft geraakt.

2. Glansspoelmiddel
Met glansspoelmiddel voor de vaatwasser is het mogelijk om de vlekken er uit te krijgen. Smeer de gele vlekken in met het glansspoelmiddel, en laat dit er een paar uur intrekken. Daarna was je het shirt, gewoon in de wasmachine zoals je normaal ook doet. Je zal zien dat de vlek hierdoor sterk verminderd is, of zelfs helemaal is verdwenen. Let op als je dit middel voor gekleurde kledij wilt gebruiken, glansspoelmiddel kan de kleur verbleken !

3. Vaatwastabletten en bruistabletten
Een ander goed middel is een vaatwastablet. Stop een vaatwastablet in de wasmachine, en doe verder gewoon op dezelfde manier de was als dat je normaal doet. Je zal zien dat de vlekken veel minder zijn. Dit werkt overigens alleen bij vrij nieuwe vlekken, of vlekken die niet zo erg zijn. Bij echt grote vlekken zal je merken dat ze niet helemaal verdwijnen met deze truc, maar in de meeste gevallen zullen ze wel sterk verminderen. In plaats van een vaatwastablet, kun je ook een bruistablet voor het reinigen van het kunstgebit gebruiken. Om een beter resultaat te krijgen, kan je je kledij ook op voorhand een nachtje laten weten in warm water met een tablet erin.

4. Bleek
Een andere tip om je witte shirt weer stralend wit te krijgen, is om ze even te laten weken in een emmertje water met bleek. De gele vlekken worden dan gebleekt, waarna het shirt weer mooi wit is. Doe dit echter alleen met volledig witte shirts. Bij witte shirts met een opdruk is dit niet mogelijk, aangezien deze dan ook zal vervagen of verkleuren. Doe dit eveneens niet te dikwijls, bleek heeft de neiging na verloop van tijd de vezels van je kleren te beschadigen.

5. Zeep
Een veelgebruikt middel is natuurlijk groene zeep. Groene zeep kan de gele vlekken uit je kleding laten verdwijnen. Wel is het zaak dat je de zeep goed in de kleding laat trekken. Smeer de gele vlekken goed in, en laat dit de hele nacht intrekken. Stop de kleding vervolgens gewoon in de wasmachine, en de vlekken zullen verdwenen zijn. Wanneer het om 'oudere' gele vlekken gaat, is het gebruik van groene zeep vaak niet voldoende.

Een andere zeep tegen gele vlekken in kleding is ossengalzeep. Smeer de gele plekken in met ossengalzeep, en laat het lekker een paar uurtjes intrekken. Wanneer je het kledingstuk daarna wast, is het weer prachtig wit van kleur. Ossengalzeep is te koop bij de drogist.

Ook shampoo werkt! Smeer de plek in met een beetje shampoo, laat een half uurtje intrekken en dan gewoon de wasmachine in.

6. Soda
Soda is een goed huismiddel, dat is veel gevallen van pas komt. Zo ook bij het verwijderen van gele vlekken uit je witte blouse of shirt. Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.

7. Bicarbonaat
Zuiveringszout is de oplossing der oplossingen voor zweetvlekken! Ja, het werkt!
Zo ga je te werk om je eigen zweetvlekken weg te werken met bicarbonaat. Meng een beetje zuiveringszout met water tot je een dikke pasta hebt. Maak dan gebruik van een tandenborstel om voorzichtig de pasta in de zweetvlekken op je kleding aan te brengen.

Laat de pasta op de vlek gedurende 20 minuten verzadigen, spoel het uit met koud water en gooi je kledingstuk in de was op een koude cyclus met een zuurstofreinigingsmiddel.

Opgelet, soms laat het bicarbonaat een residu op je kleding achter na de eerste wascyclus dus proberen om deze behandeling over te slaan voor lichte kleding.

8. Heet wassen
Wasmiddelen die beloven kledingstukken weer wit te maken, werken in sommige gevallen pas bij temperaturen boven de 75 graden. Wanneer het gaat om witte hemden, of T-shirts die onder kledingstukken worden gedragen, kunnen deze best eens op een hoge temperatuur worden gewassen om de vlekken eruit te krijgen. Je kan de kledij ook eerst een nachtje laten weken in en sopje van 2/3 van het wasproduct en 1/3 water.

9. Het juiste detergent
Gebruik van vloeibaar wasmiddel met ofwel zuurstofrijke ingrediënten of degene die de meeste vlekken op basis van eiwitten verwijderen en breng ze direct aan op de zweetvlekken. Dan wrijf je het wasmiddel met je vingers voorzichtig diep in de vezels ter dekking van de gehele vlek. Laat het ongeveer een half uur indringen in het materiaal. Was daarna in de machine zoals je normaal zou doen.

Bvb. : Laat je kleding een nachtje weken in een wasmiddel met enzymen, zoals biotex groen.

Gouden tip :
Biotex groen is overigens een zeer goed middel om ontstoken wonden te genezen. Het is eiwit afbrekend (enkel de groene versie van Biotex!) en wordt daarom vaak gebruikt bij wondbehandelingen. Ook na een bevalling wordt Biotex groen aanbevolen : elke dag een biotexbadje voorkomt een baarmoederontsteking...
Los het poeder op in lauw water, was de wonde (of beter : neem er een bad in), spoel daarna goed uit, laat de wond wel helemaal drogen vooraleer deze opnieuw te verbinden.

10. Waterstofperoxyde
Dit werkt alleen voor witte kledingstukken. Waterstofperoxide breekt het eiwitresidu van de zweetvlekken. De resultaten? Waterstofperoxide houdt de onderarmen van witte kleren voor een lange tijd wit zonder de donkere of geelachtige vlekken van het okselzweet.

Zo ga je te werk.

Week de vlek in een half en half mengsel van water en waterstofperoxide voor een half uur. Daarna was je het uit met koud water en laat je hemd of t-shirt drogen. Als de zweetvlek nog zichtbaar is, herhaal dan de behandeling met hogere concentraties van waterstofperoxide.

Dit is een adequate behandeling, omdat de waterstofperoxide die rare textuur die zweet vlekken kan aan uw kleding kunnen geven voorkomt.

11. Azijn
Een ander goed huismiddeltje voor het verwijderen van vlekken uit witte kleding is witte schoonmaakazijn. Vul een emmer met warm water, en doe daar een flinke scheut azijn bij (tot 50%). Laat dit ene paar uurtjes intrekken. Vervolgens kun je het kledingstuk op een normaal programma wassen. Voor het beste resultaat dien je natuurazijn te gebruiken.

OF

Witte azijn doet wonderen op gekleurde kleding met vlekken van zweet. Echt, het is de eerste behandeling die je moet proberen als je probeert om zweetvlekken te verwijderen van iets anders dan witte of gebroken witte kleding.

Meng twee kopjes water en vier eetlepels witte azijn. Het is voldoende verdund om de kleuren te beschermen en geconcentreerd genoeg om te werken.

Breng de verdunde witte azijn direct aan op de zweetvlekken vóór het wassen om alle zweetgeur te doden, en veranderingen in de textuur van kleding te voorkomen en de levendige kleuren behouden.

12. Nieuw product op de markt
Er is een nieuw product op de markt : deo go (3.99 euro) dat zowel op witte als op donkere kleding werkt. Je doet het op de vlek en wast het vervolgens in de wasmachine. (http://www.deo-go.nl)

13. De zon!
De meest natuurlijke manier om vlekken uit witte kleding te halen, is met behulp van de zon! De zon heeft namelijk een blekende werking. Hang het kledingstuk lekker een middagje in de zon, en de vlekken zullen een stuk lichter worden. Lichte vlekken kunnen met behulp van een middagje zon zelfs helemaal verdwijnen.

OF

Na het aanbrengen van van een wasproduct met zuurstofrijk ingrediënten (of waterstofperoxide) op de zweetvlekken, leg je je kleding in de zon. Je kunt ze ook buiten ophangen.
Hou de vlek nat door te besproeien met water. Als het vocht verdampt, zal de vlek mee verdampen! Na 3 of 4 uur met tussenpozen (ja, dit is een beetje een karwei), gooi je het kledingstuk in de was op een koude water cyclus. Was het uit en draag je perfect onbevlekte outfit...

14. Een combinatie van middeltjes
Na het schoonmaken van je wasmachine (vaatwastablet/soda en chloor) : in plaats van de machine nog een keer leeg te laten draaien om na te spoelen, laat je de machine gewoon al draaien met de bevlekte witte was en dit samen met een wit-maak-doekje van de Action (zitten in een klein kartonnen doosje, werken erg goed).

OF

Maak een sopje van een glas water met twee scheppen Vanisch Oxi Action en doe dit in een plantenspuit. Spray dit op de vlekken en laat het een uurtje inweken. Daarna was je de kledij met een witwasmiddel met een klein schepje soda erbij. Werkt fantastisch!

Pas deze tips toe op je witte kledij en je zweetvlekken verdwijnen voortaan als sneeuw voor de zon. Veel succes!

of bel
0800 62080
Vandaag nog open tot 18u


Dien een aanvraag in

Klanten vertrouwen
op onze huishoudhulp

Dankzij EasyLife genieten al meer dan 17.500 gezinnen
van een stralend huis of een gladgestreken garderobe.

4,6/5 Score op tevredenheid